Hírek

Közeleg a parlagfű és a gyom-gaz szezon, időben szólunk! Akár azonnali kényszerkaszálás is elrendelhető!

 

gazos

 

Tisztelt ingatlantulajdonosok, földhasználók!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ingatlanjaikon időben gondoskodjanak a növényvédelmi munkálatok elvégzéséről. Ezzel összefüggésben kérjük, arról se feledkezzenek meg, hogy az ingatlan és az úttest közötti szakasz rendben tartása is az ingatlantulajdonos, vagy a lakók kötelezettsége, amiről Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról, valamint az ültetési /telepítési/ távolságról szóló 11/2011 (III. 24.) számú önkormányzati rendelete szól.

parlagfu 1

Arra is felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a korábbi években megszokottól eltérően a parlagfű-virágbimbó kialakulásának megakadályozásra vonatkozó - idén módosult törvénymár határidőt, nem jelöl meg! (A korábbi években a június 30-i nap volt a védekezés elvégzésnek kötelező határnapja.) Tehát, amennyiben az ingatlanon a parlagfű irtása nem történik meg és az ingatlanon virágbimbós állapotú parlagfű található, úgy a hatóság azonnali kényszerkaszálást rendelhet el, amiről az ingatlantulajdonos vagy földhasználó előzetese értesítése mellőzhető. Ezzel összefüggésben, a kaszálás költsége teljes egészében az ingatlantulajdonost terheli. (A Pest Megyei Kormányhivatal hivatalos tájékoztatói ide, illetve ide kattintva tekinthetők meg.)

parlagfu 2 

Fontosnak tartjuk arról is tájékoztatni Önöket, hogy az ember egészségét veszélyeztető más allergén gyomnövények esetében a hatóság első lépésben határidő megadásával kötelezi az ingatlantulajdonost, vagy a földhasználót azzal összefüggésben, hogy a gyommentesítési kötelezettségének tegyen eleget. Amennyiben a határozatban megadott idő, eredménytelenül telik el, úgy a hatóság ilyen esetben is kényszerkaszálást rendel el.

A törvény rendelkezése alapján, növényvédelmi bírság kiszabását kell kezdeményezni az arra jogosult hatóságnál az ingatlantulajdonos ellen, ha nem tesz eleget a parlagfű, vagy egyéb allergén gyomnövény elleni védekezési kötelezettségének.

A polgármesteri hivatalnál dolgozó igazgatási ügyintéző(k), a közterület-felügyelet fokozottan ellenőrzik a belterületi ingatlanokat és mulasztás észlelése esetén megteszik a szükséges, jogszabályban meghatározott intézkedéseket.

Ajánlott linkek:

OMSZ Pollenjelentés

Parlagfű bejelentési lehetőségek

 

Budakeszi Polgármesteri Hivatal, 

2092 Budakeszi, Fő utca 179  

+36 (23) 535-710/107  

kozbiztonsag@budakeszi.hu

©2020 Budakörnyéki Közterület-felügyelet. Minden jog fenntartva!

Keresés